Is LED-verlichting gezond voor onze ogen?
In dit artikel ontdekt u welke invloed LED-verlichting op onze ogen heeft en hoe u LED-verlichting veilig gebruikt.
Wanneer er een nieuwe techniek opduikt is het belangrijk kritisch te zijn. Zo geldt dat ook voor LED-verlichting en dit speelt zeker door de hoge mate van innovatie binnen deze productcategorie. We gaan in dit artikel eerst in op de bevindingen van de Gezondheidsraad en laten daarna zien hoe u LED-verlichting veilig gebruikt. Ook laten we zien welk soort LED-verlichting de Gezondheidsraad precies bedoelt. Sfeerverlichting heeft immers een ander effect op onze ogen dan verlichting in schermen.
Gezondheidsraad over LED-verlichting
De Gezondheidsraad heeft in januari 2015 laten weten dat de consument gewezen dient te worden op de gevaren van LED-verlichting. Vooral omdat LED-verlichting ook in smartphones en tablets gebruikt wordt waar we de hele dag naar kijken. We staan direct in contact met dit licht en vaak voor langere periodes.
Zo wijst de Gezondheidsraad ons onder andere op onze biologische klok. We weten al dat blauw licht schadelijk voor onze ogen kan zijn, maar we weten nog niet vanaf welke grens. De Gezondheidsraad staat voor LED-verlichting waar minder blauw licht in gebruikt wordt. Vooral voor televisies, smartphones, tablets en andere schermen is dit relevant. Bij veel fabrikanten is men gelukkig al bezig met alternatieve schermen die minder blauw licht uitstralen.
Bij LED-verlichting voor het verlichten van ruimtes of in de buitenomgeving speelt dit minder. In dat geval heeft u namelijk indirect met LED-verlichting te maken en kijkt u niet in het licht.
LED-verlichting veilig gebruiken
Ledlampenfabriek.nl heeft zich verdiept in het gebruik van LED-verlichting. Door LED-verlichting op een veilige manier te gebruiken kunt u uw ogen er minder aan blootstellen. Zo wordt uw biologische klok niet verstoord en kunt u het licht langer verdragen. Wij raden u het volgende aan:
- Stel u ’s avonds minder bloot aan licht of dim het licht. Op deze manier komt u gemakkelijker in slaap.
- Dim de sterkte van uw schermen wanneer u ook bij een lagere intensiteit genoeg ziet.
- Probeer indirect te verlichten, zo is de kans klein dat u in een LED-lamp kijkt en u uw ogen verblindt.
Zoals u begrijpt speelt blauw licht in veel mindere mate bij het gebruik van LED-verlichting om te verlichten. Aan deze verlichting worden onze ogen namelijk alleen indirect blootgesteld. Ledlampenfabriek.nl volgt actief het onderzoek op dit gebied.
Voordelen LED-verlichting
Gelukkig neemt LED-verlichting bij het juiste gebruik veel voordelen met zich mee. Graag wijzen we u op de volgende voordelen van LED-verlichting:
- LED-verlichting is energiezuiniger dan conventionele vormen van verlichting. Op deze manier kunt u eenvoudig energie besparen.
- LED-verlichting kent een langere levensduur dan conventionele vormen van verlichting. Een langere levensduur maakt het mogelijk om langer met uw verlichting te doen.
Wat betreft de lichtsterkte kunt u bij LED-verlichting eenvoudig schakelen. Wanneer het licht dimt bespaart u daarnaast extra energie.
Wilt u uw ogen zo min mogelijk blootstellen aan licht? Dan kunt u het best voor indirecte verlichting kiezen of dient u zich te focussen op de positie waar uw verlichting plaatst.
Direct LED-verlichting bestellen? Neem dan een kijkje op Ledlampenfabriek.nl. Binnen ons uitgebreide assortiment vindt u tal van verschillende soorten verlichting.
Bronnen:
https://www.nu.nl/gezondheid/3980720/ledlicht-kan-gezondheidsrisicos-met-zich-meebrengen.html
https://www.ravage-webzine.nl/2015/01/27/gezondheidsraad-vertrouwt-led-licht-niet/