Alle led termen en afkortingen uitgelegd!

Als je led verlichting gaat kopen dan kan dat nogal moeilijk worden door het vakjargon dat gebruikt wordt op de vele led websites. Om het wat gemakkelijker te maken geven we hier een uitleg van alle moeilijke led termen en afkortingen die u tegen kunt komen. Als je de led terminologie beheerst wordt het shoppen een stuk gemakkelijker!

led uitleg

LED

De afkorting LED staat voor ‘Light emitting diode’ wat in het Nederlands ‘lichtgevende diode’ betekent. In principe is de LED een klein elektronisch component waar licht uit komt. Hier lees je meer over het ontstaan van de led.

Kantelhoek (bij inbouwspots & inbouwarmaturen)

Bij de inbouwspots en inbouwarmaturen wordt vaak ook een kantelhoek aangeven. Dit geeft aan dat de hoek van de lamp verstelbaar is. Is de kantelhoek bijvoorbeeld 30 graden dan kunt u de spot in de inbouwarmatuur nog 30 graden verstellen.

Stralingshoek (lichthoek)

Met de stralingshoek wordt aangegeven in hoeverre het licht van de lamp in de breedte schijnt. Dit kan verschillen van een smalle lichthoek van bijvoorbeeld 30 graden tot een brede lichthoek van bijvoorbeeld 180 graden. Een smalle stralingshoek wordt gebruikt om een klein oppervlakte te belichten en voor een groter oppervlakte kunt u beter een lamp met een brede stralingshoek kiezen.

Armatuur (inbouwarmatuur)

Met de armatuur van de behuizing van een lamp of spot bedoelt. Veel spotjes worden geplaatst in zogenaamde inbouwarmaturen die precies zijn gemaakt voor de gangbare afmeting van een spot. De armatuur kunt u bijvoorbeeld in het plafond plaatsten met een losse (verwisselbare) spot. Een kroonluchter is bijvoorbeeld ook een lichtarmatuur voor meerdere lampjes.

losse fitting

Fitting

Voor lampen zijn er veel verschillende aansluitingen welke fittingen worden genoemd. Elke fitting heeft haar eigen code die afgeleid is van de vorm en afmetingen van de aansluiting. Hier vind je een overzicht van alle losse fittingen die je kunt vinden.

Kelvin (kleurtemperatuur) (lichtkleur)

De lichtkleur wordt altijd aangeven met een bepaalde kleurtemperatuur. Hiervoor is het aantal Kelvin de maatstaf. Een warme lichtkleur heeft een laag aantal Kelvin, bijvoorbeeld 2300K. Een warmwitte lichtkleur iets hoger, 3000K. Een koude (bijna blauwe) lichtkleur is meestal 5000-6500 Kelvin.

CRI (kleurindex) (Ra)

De kleurweergave van lampen wordt soms weergegeven in een zogenaamde CRI index. Het aantal Ra geeft aan op welke manier lichtkleuren worden waargenomen door mensen. Een lage CRI index houdt in dat het licht niet goed waarneembaar is en een hoog aantal Ra (meer dan 80) houdt in dat het licht goed waarneembaar is.

Powerfactor

De powerfactor geeft aan wat het werkelijke vermogen is van uw lamp. Is de powerfactor bijvoorbeeld 0,9 dan wordt 90% van het vermogen omzet in schijnbaar vermogen, het werkelijke licht.

SMD led

SMD

SMD is een afkorting die u vaak tegenkomt op led websites. Dit zijn de nieuwe gele ledjes die meer licht geven dan de traditionele power leds. De afkorting SMD staat voor ‘Surface Mount Device’. Dit betekent dat de SMD led een elektronische component is die direct op een plaat gesoldeerd kan worden. Er zijn echter nog veel meer type leds.

Levensduur (branduren)

Met de levensduur wordt aangegeven hoelang de lamp gemiddeld mee gaat. Dit wordt altijd weergegeven in branduren. Als de lamp bijvoorbeeld 25.000 branduren heeft dan kunt u die lamp voor 2500 dagen 10 uur lang laten branden voordat de lamp defect raakt. Lees hier mee over de levensduur van led lampen.

Voltage (spanning) (volt)

Het voltage is een kenmerk om de elektrische spanning aan te geven. Het aantal volt geeft aan hoeveel energie er door de lamp heen gaat. De spanning van het gewone stroomnet in Nederland is 200-240 volt. Er zijn echter ook veel toepassingen waar 12V of 24V lampen gebruikt worden.

Wattage (watt)

Met het wattage (aantal watt) wordt het vermogen van de lichtbron aangegeven. Vaak worden de wattages met elkaar vergeleken om te kijken welke lampen de led lamp kan vervangen. Een beter meetpunt hiervoor is het aantal lumen. Het is meestal wel zo dat het aantal lumen hoger is als het aantal watt hoger is.

Lumen (LM)

Het aantal lumen geeft de lichtopbrengst aan die rondom wordt gegeven door de lamp. Dit is dus niet per sé afhankelijk van het wattage. Het aantal lumen wordt ook wel met LM aangegeven.

Lux (LX)

Het aantal lux geeft aan hoeveel licht er op een bepaald oppervlakte schijnt. Meestal wordt dit per vierkante meter gemeten. Het aantal lucht wordt ook wel met LX aangeven.

Candela (CD)

Candela is ook een benaming om de hoeveelheid licht aan te geven. Bij Candela gaat het echt om hoeveelheid licht in een bepaalde richting. Het aantal Candela wordt met de afkorting CD aangegeven.

Schakelcycli (schakelcyclus)

De schakelcycli is een andere manier om de levensduur van een lamp aan te geven. Naast het aantal branduren is het namelijk ook belangrijk hoe vaak u de lamp aan- en uitschakelt. Met de schakelcyclus wordt dus aangegeven hoe vaak u de lamp aan- en uit kunt schakelen voordat deze vervangen moet worden.

RGB led

RGB

De afkorting RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Dit zijn de primaire kleuren. Deze kleuren worden gemengd met verschillende leds waardoor alle denkbare lichtkleuren mogelijk worden.

RGB controller

Een RGB controller heeft u nodig om een led RGB strip aan te sluiten. Dit is een elektronisch onderdeel waarmee u RGB strips kunt bedienen. Vaak wordt de controller gecombineerd met een afstandsbediening om de strip op afstanden te bedienen en de kleuren te wijzigen.

IP normering

De IP normering is een maatstaf om de waterdichtheid van een product aan te geven. Een lage IP normering zoals IP20 houdt in dat het product niet waterdicht is. Een IP waarde van 44 houdt in dat het product bestendig is tegen spatwater. Als u een volledig waterdicht product wilt dan heeft u een lamp met een IP65 of IP67 normering nodig.

Retrofit

Via de verschillende led leverancier zult u vaak de term ‘retrofit’ tegen komen. Dit kenmerk wordt gegeven aan led vervangers die dezelfde afmetingen hebben als de conventionele lamp. Het retrofitte design van een lamp zorgt er voor dat u de oude lamp direct kunt vervangingen zonder enige aanpassingen aan uw armatuur.

COB

De nieuwste manier om ledjes te maken is de COB technologie. De afkorting COB staat voor ‘Chips on Board’. Dit zijn als het ware meerdere ledjes in één verpakking waardoor de led een stuk krachtiger wordt.

Transformator (trafo)

Een transformator of trafo is een elektronisch apparaat dat wordt gebruikt om de spanning te veranderen. Door het gebruikt van een spoel in de transformator wordt het voltage van de stroom omgezet. Een transformator wordt ook wel afgekort met de term ‘trafo’. Een transformator wordt gebruikt om een laagspanning (12V of 24V) lamp aan te sluiten op het gewone stroomnet (230V).

Stabilisator

Een stabilisator wordt meestal gebruikt in caravans, boten en campers waar de verlichting werkt op een accu. Bij het gebruik van een accu kan de spanning namelijk fluctueren, de stabilisator zorgt er voor dat de spanning weer stabiel wordt.