Led lampen voor in de badkamer!

De laatste jaren vervangen steeds meer mensen de verlichting in hun badkamer door led lampen. Het plaatsen van led in uw badkamer kan een moderne en rustige stijl geven aan de badkamer. Het installeren van de verlichting in de badkamer is aan een aantal regels verbonden om er voor te zorgen dat er goed met de elektriciteit wordt omgesprongen.

In dit artikel vindt u daarom meer informatie over de verschillende verlichting die geschikt is voor sanitaire voorzieningen, de regels voor de installatie en overige tips voor het plaatsen van led verlichting in uw badkamer.

Waar moet u op letten bij het kopen van badkamer verlichting?

Om er achter te komen welke verlichting geschikt is voor in uw badkamer zijn er een paar dingen waarop u kunt letten. Allereerst gaat u na welke lampen er precies vervangen moeten worden en of hier geschikte vervangers voor zijn te vinden. Over het algemeen wordt laagspanningsverlichting aanbevolen voor in de badkamer. Dit zijn 12V, 24V of 10-30V led lampen.

De reguliere 230V lampen zijn minder geschikt tenzij deze worden geplaatst in een volledig waterdichte armatuur. Daarnaast is ook nog de zone waarin u de lamp plaatst van belang, hieronder vindt u meer informatie over de verschillende zones in de badkamer. Na de installatie is het aanbevolen om alles verlichting en bekabeling te controleren op waterdichtheid.

De IP normering (beschermingswaarde) van uw armaturen en lampen.

Het belangrijkste in de badkamer is de IP normering van de lampen. In de badkamer kan het namelijk vochtig worden waardoor de lampen en armaturen een beschermingsgraad nodig hebben om bestendig te zijn tegen vocht. We willen namelijk vermijden dat de vochtigheid in contact komt met de elektriciteit. Hierbij geldt: hoe hoger de IP normering, des te beter bestendig tegen vocht van buitenaf.

Voor de badkamer gebruikt u armaturen en lampen met een IP44 of IP65 normering. IP44 is spatwaterdicht en IP65 is volledig waterdicht. IP44 is voldoende voor in de badkamer maar direct boven een douche kunt u beter IP65 gebruiken omdat de verlichting hier in direct contact kan komen met vocht.

Welke led lampen zijn geschikt voor in de badkamer?

- Inbouwspots & armaturen

Over het algemeen worden eerst de spotjes in het plafond vervangen of geplaatst. Hierbij houdt u er dus rekening mee dat de armaturen voldoende waterdicht zijn. Een IP44 normering voor de armatuur of inbouwspot wordt aanbevolen. Daarnaast zijn de afmetingen van belang. Passen de led inbouwspots in de huidige armaturen?

Bekijk hier het aanbod inbouwspots Bekijk hier het aanbod opbouwspots

- Losse MR16 spots

Zoals hierboven al aangegeven wordt voor de badkamer laagspanningsverlichting aanbevolen. Kiest voor een losse inbouwarmatuur met spotjes dan kunt u daarom het best een 12V MR16 spot nemen. 

Bekijk hier het aanbod MR16 spots

- Led strips

Led strips zijn ook geschikt om in de badkamer te plaatsen. Ook hierbij is de IP normering weer van belang. Door de vochtigheid in de badkamer kunt u het beste gebruiken maken van een IP44, IP65 led strip of IP67 led strip. Deze strips hebben een waterdichte beschermingslaag.

Bekijk hier het aanbod LED Strips

De verschillende zones in een badkamer

Als u de verlichting in de badkamer wilt vervangen dan moet u een paar belangrijke regels in acht nemen. De badkamer is op te delen in verschillende zones. Deze zones hebben een verschillende aanbevolen IP waarde voor de verlichting i.v.m. de luchtvochtigheid die uit de douchecabine komt.

- Zone 0: Dit is de binnenkant van de douchecabine. Hiervoor is het aanbevolen om geen of IP65 verlichting te plaatsen i.v.m. de luchtvochtigheid.

- Zone 1: Dit is de ruimte naast de douchecabine. Hiervoor gebruikt u minimaal IP44 verlichting maar liever nog waterdichte IP65 armaturen.

- Zone 2: Dit is de algemene ruimte op minimaal een 0.5 meter afstand van de douchecabine. Hiervoor wordt verlichting met een IP44 normering aanbevolen.

- Zone 3: Dit is de overige ruimte. Hiervoor kunt u gewoon IP20 verlichting gebruiken. Het wordt aanbevolen om de stopcontacten niet dichter bij dan zone 3 te plaatsen!

zones IP normering verlichting

Schakel een expert / installateur in!

Zoals u kunt lezen komt er nogal wat kijken bij het kiezen van de juiste verlichting voor in uw badkamer. Komt u er niet uit? vraag dan advies aan onze klantenservice. Wij hebben door de jaren heen al vele klanten geholpen aan verlichting voor in de badkamer. De installatie van de verlichting is ook aan strikte regels gebonden. Wij adviseren daarom om een professionele installateur of elektricien in te schakelen. Misschien zit uw badkamer er dan binnenkort net zo uit als die hieronder!

led badkamer