3 veelgemaakte fouten bij het gebruik van LED-verlichting in huis

Het maken van fouten is menselijk, maar kan in veel gevallen worden voorkomen. Dit geldt ook voor het aanleggen van LED-verlichting.In dit artikel bespreken we drie veelgemaakte fouten en ontdekt u hoe deze eenvoudig zijn te voorkomen. De volgende onderwerpen worden in dit artikel besproken:

  • Vergeet uw oude dimmer niet
  • LED-lamp nooit op dezelfde groep als TL-buis zetten
  • Verkeerde lichtkleur kiezen

Vergeet uw oude dimmer niet

Niet alle dimmers zijn gemaakt voor LED-verlichting. Wanneer u kiest voor LED-verlichting raden wij dan ook aan voor een bijpassende LED-dimmer te kiezen. Op deze manier voorkomt u dat de dimmer gaat knipperen of vreemde geluiden maakt. Een conventionele dimmer is vaak niet geschikt voor LED-verlichting doordat deze dimmers enkel bij een hoger wattage functioneren. Wanneer u dit test bestaat de kans echter dat uw LED-lamp het begeeft, om het zekere voor het onzekere te nemen is het gebruik van een speciale LED-dimmer dan ook raadzaam.

LED-lamp nooit op dezelfde groep als TL-buis zetten

Doordat men bij het plaatsen van LED-verlichting vaak niet goed wordt voorgelicht worden er onnodige fouten gemaakt. Het aansluiten van een LED-lamp op dezelfde groep als een TL-buis is een goed voorbeeld van zo’n fout. Wanneer u een LED-lamp op dezelfde groep aansluit als een TL-buis wil dit niet zeggen dat de verlichting niet werkt. Het probleem zit hem vooral in de hoge pieken waaraan uw LED-verlichting door de TL-buis wordt blootgesteld.

Steeds als u een TL-buis inschakelt krijgt de elektronica van LED-verlichting op hetzelfde netwerk veel weerstand te verduren. U kiest onder andere voor LED-verlichting doordat de levensduur langer is dan van conventionele verlichting. Voorkom deze fout en leg bij voorkeur een aparte groep aan of verwijder uw reeds geïnstalleerde TL-verlichting.

Verkeerde lichtkleur kiezen

Wanneer men naar verlichting zoekt wordt de lichtkleur vaak vergeten. In principe is dit logisch doordat de lichtkleur van conventionele verlichting lastig is aan te passen. In de tijd van LED-verlichting is dit echter voor een groot deel veranderd en is er zelfs verlichting waarmee u het gehele kleurenspectrum kunt bereiken.

Afhankelijk van de sfeer die u wilt creëren raden wij u aan voor een bijpassende lichtkleur te kiezen. Via de webwinkel van ledlampenfabriek wordt exact aangegeven wat u kunt verwachten en wat de mogelijkheden qua lichtkleur zijn.

Om lichtkleur te meten wordt Kelvin als meetwaarde gebruikt. Over het algemeen wordt koel licht gebruikt in ruimtes waar gewerkt wordt en warmer licht voor ruimtes om te ontspannen. Tussen de 3000 en 5000 Kelvin wordt aangerekend als koel licht en LED-verlichting rond de 2700 Kelvin als warm licht.

Wilt u variëren qua lichtkleur? Kies dan voor RGB-verlichting. U kunt de gewenste lichtkleur van deze LED-verlichting zelf met een afstandbediening bepalen.

Conclusie

Wanneer u informatie tot u neemt betreffende LED-verlichting wordt het voorkomen van fouten een stuk gemakkelijker. Twijfelt u? Dan staat www.ledlampenfabriek.nl graag voor u klaar. Wij weten dat het belangrijk is dat het aanleggen van LED-verlichting goed gebeurt en ondersteunen u waar nodig. Neem contact met ons op voor meer informatie of schakel een specialist als u het installeren van LED-verlichting liever uit handen geeft.

Bronnen: https://www.greenrecovery.nl/kennisbank/wat-is-led-verlichting/veel-voorkomende-fouten-met-led/