opc_loader

oranje dot  Alle soorten led lampen            oranje dot  Snel en voordelig verzonden             oranje dot  Veilig (achteraf) betalen          oranje dot  2 jaar omruil garantie            oranje dot  Positieve beoordelingen 

De verschillende type leds

De techniek achter led verlichting is volop in beweging en dat is te merken aan de vele verschillende ledjes die tegenwoordig te vinden zijn. Onderzoekers zijn druk bezig om steeds beter ledjes te maken die met minder stroomverbruik meer licht geven. Omdat er inmiddels al heel wat verschillende type leds zijn hebben we op deze pagina een duidelijk overzicht gemaakt. Dit overzicht is gemaakt op chronologische volgorde. De miniatuur leds waren er het eerst en later kwamen daar de Low en High power leds bij. Tegenwoordig worden de meeste lampen gemaakt met SMD of COB leds.  


 

Miniatuur leds (signaal / indicatie)

indicatie leds
Dit zijn de eerste ledjes die er waren. Deze werden voornamelijk als indicatielampen in elektronica zoals tv's en afstandsbedieningen gebruikt. Hoewel deze leds erg zuinig waren viel de lichtopbrengst tegen. Toch worden deze ledjes nog volop gebruikt in elektronica.

Low Power Leds

low power led
De eerste led lampen en spots werden gemaakt met low power leds. Deze waren extreem zuinig maar konden vaak nog niet de gewenste lichtkleuren krijgen. Ook de lichtopbrengst viel vaak erg tegen. Daarom begon met gelijk met het maken van High power leds die meer opbrengst hebben.

High Power Leds

high power leds
Dit zijn De afgelopen twee jaar werden de meeste led lampen gemaakt met High power leds. Dit zijn vaak 2W of 3W ledjes. In ons assortiment vindt u bijvoorbeeld veel spots van 6 watt die gebruik maken van 3 x 2W high power led. 

SMD leds

SMD led

SMD staat voor Surface Mounted Device techniek. Dit houdt in dat de ledjes op een printplaat zijn gesoldeerd. Dit is dezelfde techniek waarmee computers ook gebouwd worden. De kwalitatieve SMD ledjes worden ook door veel andere fabrikanten en merken gebruikt. 

Cree leds

cree led
 De Cree led is een nieuw type led dat de laatste jaren erg bekend is geworden. Het bedrijf Cree is opgericht door onderzoekers van de North Carolina state University in  1987. Cree ledjes worden door vrijwel alle grote verlichtingsfabrikanten gebruikt in hun lampen en spots. Cree was het eerste merk dat led lampen onder de 10 euro  kon aanbieden.

COB leds

cob led

Een nieuwe technologie om ledjes te maken is bedacht door het merk COB. De afkorting staat voor chips on board wat letterlijk ledjes aan boord betekent. De COB leds zijn veel krachtiger omdat het als het ware veel kleine ledjes op één hoop zijn. Het is eigenlijk een klein led paneeltje. Veel grote verlichtingsmerken maken gebruik van COB leds.

Superflux

superflux ledsDe Superflux leds zijn misschien wat minder bekend. Deze ledjes komen dan ook meestal niet voor in reguliere lampen of spots maar vooral in industriële verlichting zoals lichtpanelen en noodverlichting. Door de grote behuizing worden deze ledjes nauwelijks in gewone lampen gebruikt.