opc_loader

oranje dot  Alle soorten led lampen            oranje dot  Snel en voordelig verzonden             oranje dot  Veilig (achteraf) betalen          oranje dot  2 jaar omruil garantie            oranje dot  Positieve beoordelingen 

Het ontstaan van LED verlichting

Om te weten hoe de led is ontstaan moeten we natuurlijk eerst onderzoeken en uitlichten wat een led precies is en hoe het werkt. De eerste toepassingen van led zijn al tientallen jaren geleden. Op deze pagina kunt u alle informatie vinden over het ontstaan van de led, de evolutie van verschillende lichtbronnen, en de plekken waar led verlichting vroeger en tegenwoordig allemaal wordt toegepast.

 

led uitleg

 

Wat is een led precies?

De afkorting led staat voor het Engelse ''Light Emitting Diode''. Dit betekent letterlijk een lichtgevende diode. Een diode is een elektronisch component. Meestal wordt dit component in een zeer klein omhulsel geplaatst zodat het licht beter wordt weergegeven en de led zelf niet defect raakt. Hoewel de afkorting LED is, heeft de Nederlandse taalunie besloten dat woord zo ingeburgerd is dat het ook met kleine letters geschreven mag worden. Zie ook de afbeelding hiernaast voor een uitleg van alle componenten.

 

 

Wanneer werd de led uitgevonden?

Het is niet precies bekend wanneer de led precies werd uitgevonden. We weten wel dat de Russische Professor Oleg Losev tijdens de jaren 20 van de vorige eeuw de eerste ontdekkingen en testen deed met led verlichting. Hoewel hij zelf overtuigd was van de werking van de led lamp kreeg de nieuwe lichtbron nog weinig aandacht. Pas in de jaren 60 ging men pas echt verder met het toepassen van de ledlamp. In 1962 wist Nick Holonyak de eerst werkende led te fabriceren.
 

 

De eerste toepassingen van led verlichting.

De eerste toepassingen van de led stammen uit de jaren 70. In die tijd werden de eerste ledjes gebruikt als indicatoren in bijvoorbeeld afstandsbedieningen. Later werd de led ook al snel toegepast voor verkeerslampen. De volgende stap was het plaatsen van led verlichting in zaklampen en verlichting voor de fiets. Tegenwoordig worden ook veel straatlantaarns voorzien van led lichting. Het mooie aan de led is dat je al die kleine ledjes ook een andere kleur kan geven waardoor het maken van RGB verlichting mogelijk is geworden. 


 

De actuele ontwikkelingen op het gebied van LED.

Steeds meer particulieren stappen tegenwoordig ook over led verlichting. Dit komt omdat de ledjes steeds krachtiger worden en er worden ook steeds beter lichtkleuren mogelijk. Aan het begin van de introductie van led verlichting in Nederland was men zeer sceptisch. Inmiddels zijn er echter led lampen met een 'extra warme' lichtkleur op de markt waardoor u het licht van de traditionele gloeilampen kunt evenaren.

 

Daarnaast wordt led verlichting steeds goedkoper omdat het meer toegepast wordt. Ook veel bedrijven stappen daarom geheel op led verlichting. De overheid stimuleert deze overgang door bedrijven een deel van het aankoopbedrag kunnen aftrekken van de belasting. De verwachting is dat alle lampen in de toekomst voorzien zullen zijn van led verlichting.

 

De ontwikkeling van nieuwe type ledjes

Er zijn veel verschillende ledjes die worden toegepast in lampen. De eerste ledjes die werden gebruikt hadden nog niet veel vermogen maar dat werd gauw beter. Na de high power led werd de krachtige SMD led geïntroduceerd wat er voor zorgde dat er veel beter lampen kwamen. Het nieuwste type is de COB led die nog meer vermogen kan hebben. 

 

Low power leds

De eerste type leds die op de markt kwamen waren de low power leds. Dit zijn dezelfde soort ledjes die je ook zou tegenkomen in je afstandsbediening. Voor normale led lampen werden deze ledjes eerst ook gebruikt. Mede hierdoor waren veel mensen teleurgesteld in de eerste led lampen die op de markt kwamen. 

 

High power leds

Omdat veel mensen sceptisch waren geworden over led verlichting moest men opzoek naar een manier om meer vermogen uit de ledjes te krijgen. Toen zijn de zogenaamd high power leds bedacht die tot wel tien keer meer vermogen konden hebben als de low power leds. 

 

SMDstrips met smd led

Tegenwoordig zie je steeds meer lampen en spots met van die platte gele ledjes, dat zijn de SMD leds. De SMD led komt in verschillende types, de 3528SMD en de 5050SMD. De laatste SMD is groter en zorgt daardoor voor een hogere lichtopbrengst. Deze ledjes worden ook gebruikt voor het maken van led strips. Hiernaast ziet u een afbeelding van een led strip met SMD leds.

 

COB 

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van LED verlichting is de COB led. Met dit type kunnen ledlampen en led spots voor veel meer lichtopbrengst zorgen. De Nederlandse fabrikant Philips is al voor een groot deel de nieuwe COB leds gaan gebruiken voor hun lampen.