opc_loader

oranje dot  Alle soorten led lampen            oranje dot  Snel en voordelig verzonden             oranje dot  Veilig (achteraf) betalen          oranje dot  2 jaar omruil garantie            oranje dot  Positieve beoordelingen 

Printer maakt LED-verlichting

Printer maakt LED-verlichting

Een onderzoeksgroep is er in de Verenigde Staten in geslaagd om met behulp van een printer met speciale inkt ledjes te printen. Het printen werd mogelijk gemaakt door een speciale inkt die is voorzien van halfgeleiders. Dit zorgt er voor dat de groep de mogelijkheid kreeg om eenvoudige circuits af te drukken. Het is de eerste keer dat dergelijke geprinte verlichting werd geproduceerd.

 

Onderdeel van Princeton University

De onderzoeksgroep werkt aan het McAlpine Research Institute. Dit prestigieuze instituut is onderdeel van de Princeton University. Het team is er in geslaagd om een speciale printer te maken die de mogelijkheid heeft om werkende ledjes te produceren. Geen enkele vorm van elektronica die wordt geproduceerd met behulp van een printer was tot dusver vertoond. Uiteraard is dit ook nog slechts het begin. Het gaat immers slechts om eenvoudige verbindingen die beschikken over een grootte van een paar micrometer. Dat is veel groter dan de nanometerschaal waarop de meeste chips zitten.

 

Grote diversiteit aan materialen

Het bouwwerk dat door de materiaaldeskundigen werd gemaakt zou bestaan uit silicium en ledjes. Men benadrukt dat het project van de grond af aan is opgebouwd. De klassieke printers zoals we deze kennen zouden het vooral moeilijk hebben met de diversiteit aan materialen. Om een lichtkubus te ontwikkelen die werkt zou een printer in staat moeten zijn om halfgeleiders te maken. Dat is echter niet alles, want daarnaast moet er ook silicium gebruikt worden voor de behuizing van de elektronica. Daarnaast zijn er nog de quantum dots die zullen fungeren als lampjes en mag ook de zilveren nano-inkt niet over het hoofd gezien worden.

 

Eerste stap richting bionische materialen

Worden alle materialen samen in één printer gegoten dan bestaat het risico dat ze tijdens het productieproces in elkaar overlopen met alle gevolgen van dien. Omwille van deze reden kozen de wetenschappers er dan ook voor om de materialen in een aparte oplossing te stoppen. Hierdoor kon alles uitharden in een eigen cocon waardoor de kans op samensmelting tot een absoluut minimum werd beperkt. Vandaag de dag wordt dezelfde techniek ook gebruikt om bijvoorbeeld een contactlens te vervaardigen. Het is slechts een eerste stap in de richting van bionische materialen waardoor de mens verweven raakt met elektronica.

 

Bron: https://www.deingenieur.nl/nl/nieuws/22802/led-verlichting-uit-de-printer.html

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.