opc_loader

oranje dot  Alle soorten led lampen            oranje dot  Snel en voordelig verzonden             oranje dot  Veilig (achteraf) betalen          oranje dot  2 jaar omruil garantie            oranje dot  Positieve beoordelingen 

Amerikaanse onderzoekersgroep print ledjes

Amerikaanse onderzoekersgroep print ledjes

In een laboratorium zijn Amerikaanse onderzoekers er in geslaagd om voor het eerst ledjes te printen. Voor het printen van de verlichting werd gebruik gemaakt van een nieuwe soort inkt die beschikt over halfgeleiders. Op deze manier konden circuits eenvoudig worden afgedrukt die geprinte verlichting mogelijk maken.

 

McAlpine Research Institute

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van het McAlpine Research Institute dat onderdeel uitmaakt van de Princeton universiteit. Door middel van een speciaal ontwikkelde printer zijn de onderzoekers er in geslaagd om werkende lampjes te maken.

 

Het was de eerste keer dat elektronica die volledig uit de printer afkomstig is aan de wereld wordt voorgesteld. De onderzoekers stellen wel duidelijk dat het gaat om relatief eenvoudige verbindingen die met hun grootte van een paar micrometer aanzienlijk groter zijn dan de gangbare nanometer-schaal waar veel chips op zitten.

 

Oplossing voor samensmelten van diverse materialen

De keuze voor het zelf ontwikkelen van een printer was volgens de bezoekers essentieel. Gewone printers die reeds op de markt terug te vinden waren konden volgens de onderzoekers niet tegemoet komen op vlak van de verscheidenheid in materialen. Over het algemeen zijn ze dan ook uitsluitend geschikt voor plastic of metaal. Een printer moet, voor het ontwikkelen van een werkend lichtkubusje de beschikking hebben om halfgeleiders te maken.

 

Daarnaast moet het eveneens de mogelijkheid hebben om een body voor de elektronica te maken en daarvoor moet het om kunnen gaan met silicium. Wanneer meerdere materialen tegelijkertijd worden afgedrukt bestaat het risico dat ze in elkaar overlopen zonder dat ze voldoende tijd hebben gekregen om uit te harden. Om dit probleem te voorkomen kozen onderzoekers er voor om alle materialen in een aparte oplossing te stoppen.

 

Deze manier van werken zorgt er voor dat de materialen geen enkele mogelijkheid krijgen om in elkaar over te lopen waardoor elk onderdeel binnen zijn eigen cocon kon uitharden. Van zodra de verschillende onderdelen waren opgedroogd konden ze wel naar behoren aan elkaar worden geplakt.

 

Basis voor een belangrijke doorbraak

Het voorlopige eindresultaat werd gevormd door een torentje dat bestond uit ledjes in twee kleuren. Hoewel het slechts een basis vormt wordt deze doorbraak aanzien als een belangrijke stap in de richting van ingewikkeldere, geprinte elektronica. De groep onderzoekers is ook niet aan haar proefstuk toe. Eerder was ze namelijk ook reeds verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een bionisch oor. Dit oor beschikte over de mogelijkheid om radiosignalen op te vangen.

 

Die signalen omzetten in geluid was echter onmogelijk omdat de printtechniek op dat ogenblik nog niet voldoende verfijnt was. Op vandaag is het echter reeds mogelijk om op micrometer-schaal af te drukken en hoewel dat nog niet tegemoet komt in de eisen van hoogwaardige chips die nanotechnologie nodig hebben is het hierdoor wel reeds mogelijk om een simpele verbinding af te drukken.

 

Experimenten met elektronica en levend weefsel

De McAlpine-mensen hebben er voor gekozen om zich in het bijzonder te richten op de integratie van weefsel dat kan worden afgedrukt in elektronica. De ledprint-techniek werd dan ook niet uitsluitend toegepast in een silicium-kubus, daarnaast werd ze bijvoorbeeld ook reeds gebruikt in een contactlens. Op moment van schrijven werkt de groep nog aan diverse experimenten op basis van elektronica en levend weefsel.

 

Bron: https://www.deingenieur.nl/nl/nieuws/22802/led-verlichting-uit-de-printer.html

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.