opc_loader

oranje dot  Alle soorten led lampen            oranje dot  Snel en voordelig verzonden             oranje dot  Veilig (achteraf) betalen          oranje dot  2 jaar omruil garantie            oranje dot  Positieve beoordelingen 

LED-verlichting goed tegen winterdepressie

LED-verlichting goed tegen winterdepressie

De firma OSRAM en de "Bergische Universität Wuppertal" hebben enige tijd geleden een onderzoek uitgevoerd naar de impact van licht op de "winterblues" (ook bekend onder de naam winterdepressie, een verschijnsel waarbij mensen de neiging hebben om zich terneergeslagen te voelen in de donkere wintermaanden). Uit het onderzoek blijkt dat winterblues effectief kan worden bestreden door de lichtbron en intensiteit aan te passen.

 

Het welbevinden van de mens neemt aanzienlijk toe wanneer men in de wintermaanden meer afstemt op de interne biologische klok. Dat betekent bij daglicht zoveel mogelijk actief zijn en wanneer het donker wordt lang, rustig, en bij tijden diep (proberen te) slapen. Dit is de conclusie van een studie uitgevoerd door prof. dr. Jarek Krajewski van het "Bergische Universität Wuppertal". Voor zijn onderzoek in de "Jammertal Golf und Spa Resort" wellness hotel in Datteln, Duitsland heeft de professor gebruik gemaakt van verlichtingsoplossingen van de firma OSRAM.

 

Het Onderzoek

Voor het onderzoek werden gedurende een periode alle gasten van het wellness hotel in 2 groepen verdeeld. De helft van de in totaal 80 proefpersonen werden blootgesteld aan normale lichtomstandigheden typerend voor een hotel. De andere helft brachten hun tweedaagse verblijf door in lichtomstandigheden die vergelijkbaar zijn met het daglicht buiten. Het buitenlicht is in staat om het menselijk lichaam te activeren tijdens de dag en moe te laten worden in de avond. Uit de resultaten bleek dat de groep die verbleef in lichtomstandigheden vergelijkbaar met het buitenlicht beter in staat was om zich te concentreren gedurende de dag en minder last ondervond van slaapproblemen 's nachts. 

 

Tijdens het onderzoek werden de testpersonen op verschillende manieren gevolgd. Zo werden er ECG's uitgevoerd, bewegingssensoren toegepast en werd het stresshormoon cortisol en het slaaphormoon melatonine gemeten.

"De resultaten tonen duidelijk aan dat wij ook de winter vermoeidheid in ons eigen huis kunnen voorkomen", benadrukte OSRAM bioloog dr. Andreas Wojtysiak.


Gedurende de dag is het belangrijk om ruimtes te voorzien van voldoende licht dat koele kleurtemperaturen bevat. Dat kan het beste door LED's te gebruiken die een blauwachtig wit daglicht produceren te gebruiken omdat van dit licht een stimulerende werking uitgaat. In de avonduren moeten juist lampen gebruikt worden met een laag aandeel blauw licht. Hiervoor kunnen LED-lampen met een roodachtige warm-wit licht gebruikt worden omdat dit licht in staat is om het menselijk lichaam moe te laten worden. Ondanks het heilzame effect blijft het van belang om in de winter zoveel mogelijk tijd besteden in de open lucht, want natuurlijk daglicht blijft het beste voor ons lichaam.

 

In het kort: Licht helpt om winterdepressie te bestrijden


Overdag :
• Belangrijk: Zorg ervoor dat u bent blootgesteld aan een voldoende hoeveelheid licht met een koele kleurtemperatuur!
• De juiste lamp om dit te realiseren: TL-lampen of LED's met een blauwachtig wit daglicht kleur.

'S avonds :
• Belangrijk: Gebruik lampen die een laag aandeel blauw licht bevatten!
• De perfecte lamp om dit te realiseren: Halogeen lampen of LED-lampen met een roodachtige warm-wit licht kleur.

Algemeen :
• Belangrijk: Breng veel tijd door in de open lucht en probeer zoveel als mogelijk te profiteren van natuurlijk daglicht!

 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.