opc_loader

oranje dot  Alle soorten led lampen            oranje dot  Snel en voordelig verzonden             oranje dot  Veilig (achteraf) betalen          oranje dot  2 jaar omruil garantie            oranje dot  Positieve beoordelingen 

LED verlichting cruciaal in terugdringen energieverbruik glastuinbouw

LED verlichting cruciaal in terugdringen energieverbruik glastuinbouw

De Nederlandse glastuinbouw staat algemeen bekend als één van de meest vooruitstrevende ter wereld. Dat is los gezien van het energieverbruik, want op dat vlak kunnen er nog behoorlijke sprongen voorwaarts gemaakt worden. Volgens Leo Marcelis zou de introductie van led verlichting in de glastuinbouw een structurele meerwaarde kunnen bieden aan de sector. Marcelis is niet de eerste beste, want hij ontving op 30 oktober 2014 het ambt van gewoon hoogleraar Tuinbouw en Productfysiologie aan Wageningen University.

 

Belangrijk voor de Nederlandse economie

De tuinbouwsector is één van de belangrijkste sectoren voor de Nederlandse economie. Op moment van schrijven wordt de exportwaarde van tuinbouwproducten uit Nederland geschat op zo'n slordige 16 miljard. Vooral de Nederlandse glastuinbouwsector speelt wat dat betreft een cruciale rol in het geheel. Ze is dan ook zeer vooruitstrevend en altijd weer op zoek naar mogelijkheden om op te verbeteren. De omvang van de productie is in ons land in principe gelijk gebleven. Wereldwijd wordt echter vastgesteld dat de vraag naar een hoog gecontroleerde productie alleen maar is toegenomen. Dit zorgt er voor dat de sector verplicht zal zijn om duurzamer te worden. Het zal op die manier namelijk een structurele bijdrage moeten leveren aan het voeden van de wereldbevolking door middel van gezonde producten die zullen beschikken over een hoge kwaliteit.

 

Nauwkeurige controle van het teeltproces

De visie van de wetenschap rond de tuinbouw zal zich in de visie van prof. Marcelis moeten concentreren op het nauwkeurig controleren van het teeltproces. Dat kan uitsluitend gerealiseerd worden door het toepassen van systeeminnovaties. Hierdoor kunnen hulpbronnen zoals water en mineralen verder worden teruggedrongen. Verder kan hierdoor de productie per eenheid oppervlakte worden verhoogd met als gevolg dat er gezonde producten van hoge kwaliteit kunnen worden voortgebracht. Deze producten zullen perfect tegemoet kunnen komen aan de verlangens van de consument.

 

Efficiënt gebruik van grondstoffen

Afgezien van het energieverbruik kan gesteld worden dat de Nederlandse glastuinbouw bijzonder efficiënt werkt. Niet alleen ligt de productie zeer hoog, daarnaast zijn we in staat om de vaakst voorkomende ziekten en plagen onder de duim te houden. Daar komt ook nog eens bij dat water en voedingsstoffen veelvuldig worden hergebruikt waardoor er zo weinig mogelijk verloren gaat. Daar staat wel tegenover dat het energieverbruik in de glastuinbouw torenhoog is. Sterker nog, ze is goed voor zomaar even 10 procent van het nationale gasverbruik. Volgens een recente berekening zou tussen de 15 en 30 procent van de totale kosten van een kwekerij opgaan aan energie.

 

Vereiste energie voor verlichting

Het merendeel van het energieverbruik wordt opvallend genoeg niet gevormd door de verwarming, maar wel door de verlichting en net daar kan LED een constructieve verandering in brengen. Niet alleen levert het gebruik van LED-verlichting een aanzienlijke energiebesparing op, daarnaast beschikt ze ook nog eens over de mogelijkheid om bijgestuurd te kunnen worden. Zo kan niet alleen de opstelling van het licht worden aangepast, maar ook de kleur. Dat is bij hogedruk natriumlampen uiteraard niet het geval.

 

Bron: https://www.verlichting.nl/nieuws/ledverlichting-kan-energieverbruik-glastuinbouw-sterk-terugdringen.html?contentID=14074

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.