opc_loader

oranje dot  Alle soorten led lampen            oranje dot  Snel en voordelig verzonden             oranje dot  Veilig (achteraf) betalen          oranje dot  2 jaar omruil garantie            oranje dot  Positieve beoordelingen 

Friesland investeert om de lichtuitstoot op het platteland te verminderen.

Friesland investeert om de lichtuitstoot op het platteland te verminderen.

De lichtuitstoot op het platteland is een groot probleem, vooral in Friesland blijkt uit het onderstaande nieuwsbericht. De provincie Friesland gaat daarom fors investeren om de lichtuitstoot bij de boeren naar beneden te brengen. Het zijn vooral de grote kassen en stallen voor melkvee die veel te veel licht verbruiken volgens de provincie. Het felle licht is ook voor veel omwonenden op het platteland een grote ergernis waardoor het tijd is om er wat aan te doen. Er wordt daarom een subsidie beschikbaar gesteld waar de Friese gementen gebruik van kunnen gaan maken. Hiermee wil de provincie Friesland haar gemeenten stimuleren om wat aan dit probleem te gaan doen.

 

De oplossing

Er zijn verschillende manier om de lichtuitstoot te verminderen en daarmee de hinder aan te pakken. De simpele oplossing is natuurling om (een deel van) het licht uit te doen, melkvee heeft namelijk niet per sé licht nodig. Je kunt de lampen ook dimbaar maken en dimmen. Dit vergt echter een grote investering. Een andere goede oplossing is om het licht af te schermen aan de zijkant, dit lijkt vooralsnog de beste oplossing.

 

De eerste proef is geslaagd

De afgelopen twee jaar is er in een Friese gemeente een proef gehouden waarbij de lichtuitstoot met maarliefst 80% gedaald is. Dit bleek relatief eenvoudig te zijn. Uit de proef is gebleken dat het melkvee in de stal maar 20% van het licht nodig heeft. De dertien stallen die mee hebben gedaan aan de proef maakten allemaal gebruik van de Friese subsidie. In vrijwel alle gevallen werd de lichtuitstoot een stuk lager. 

 

Alle verlichting vervangen

Na de succesvolle proef is het nu zaak om de andere stalhouders en boeren te overtuigen van deze nieuwe maatregelen. Het is nu het ideale moment om te investeren in lichtreducerende maatregelen en energiezuinige verlichting.

 

Bron: https://lednieuws.blogspot.nl/2014/04/gezamenlijke-aanpak-tegen-lichtuitstoot.html

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.