opc_loader

oranje dot  Alle soorten led lampen            oranje dot  Snel en voordelig verzonden             oranje dot  Veilig (achteraf) betalen          oranje dot  2 jaar omruil garantie            oranje dot  Positieve beoordelingen 

Automatische fietspadverlichting dankzij zonne- en windenergie

Automatische fietspadverlichting dankzij zonne- en windenergie

De Amsterdamse haven heeft een wereldprimeur in handen: in dit gebied is een fietspad geplaatst dat wordt verlicht met zonne- en windenergie, dat ter plekke wordt opgewekt. Het systeem is zelfvoorzienend en autonoom. Het fietspad bevindt zich nog in de testfase, maar het plan is om dit systeem nog verder uit te breiden, om vervolgens het gehele havengebied te voorzien van deze duurzame en veilige fietspadverlichting.

 

Dynamisch en dimbaar

In het havengebied zijn 41 straatlampen met dynamische en dimbare ledverlichting. Deze duurzame elektriciteit wordt opgewekt door drijvende zonnepanelen en een mini windturbine, die vlakbij de straatlampen zijn geplaatst. Het systeem werkt op een gelijkspanningsnet en is daarmee onafhankelijk van het openbare wisselspanningsnet. Door de lokale opwekking en het lokale verbruik, hoeft men geen leidingen en kabels vanaf het hoofdstroomnet naar de fietspaden te leggen. Het systeem zorgt er dus voor dat er geen energiekosten meer zijn. Operationeel directeur van Havenbedrijf Amsterdam, Koen Overtoom, zegt dat het project bijdraagt aan de duurzame innovatie en energietransitie, en is daarmee een voorbeeld voor de omgeving.

 

Bepaal verlichting met speciale applicatie

Het systeem is vooral duurzaam, omdat de fietsers zelf het lichtniveau van de verlichting langs fietspaden kunnen aanpassen. Dit is mogelijk dankzij een speciale applicatie. Dit voorkomt dus onnodig energieverbruik, maar zorgt ook voor een groter gevoel van veiligheid bij de fietsers.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.