opc_loader

oranje dot  Alle soorten led lampen            oranje dot  Snel en voordelig verzonden             oranje dot  Veilig (achteraf) betalen          oranje dot  2 jaar omruil garantie            oranje dot  Positieve beoordelingen 

LED-verlichting levert interessante bijdrage aan gemeenten

LED-verlichting levert interessante bijdrage aan gemeenten

De gemeente Groningen kiest er net als de meeste andere Nederlandse gemeenten voor om duurzaam te ondernemen. Een mooi voorbeeld daarvan is de renovatie die heeft plaatsgevonden aan het multifunctionele sportcentrum Kardinge. De gemeente koos er voor om tijdens de renovatie en uitbreiding te investeren in verschillende energiebesparende voorzieningen, waaronder LED-verlichting.

 

CO2-neutraler

De renovatie en uitbreiding van de sporthal had als doel om het geheel een stuk CO2-neutraler te maken. Om dit te realiseren werd er gekozen voor de plaatsing van een biomassa-installatie, werden er zonnepanelen geplaatst en kreeg het complex een heuse windmolen. Daarnaast maakte ook de natuurlijke LED verlichting een cruciaal onderdeel uit van de renovatie. Het was FDL uit Leeuwarden die in opdracht van het Technion adviesbureau uit Heerenveen werd gevraagd om een lichtplan te ontwerpen voor Kardinge. Het doel was om energiezuinige verlichting te plaatsen, vooral op die plaatsen waar de verlichting vaak aan stond. Dit is bijvoorbeeld het geval op de schaatsbaan, maar ook op de tennisvelden en de ijshockeyhal.

 

Aanzienlijke energiebesparing

In eerste instantie waren er op de 7 tennisbanen 8 gasontladingsarmaturen terug te vinden van 1000W. Deze lampen zijn inmiddels vervangen door 400W ledlampen waarvan er 6 per baan zijn terug te vinden. Toen er nog gebruik werd gemaakt van de gasontladingsarmaturen bleven deze continue branden. Dat zorgde voor een aanzienlijk energieverbruik, maar was noodzakelijk aangezien de lange opstarttijd van de lampen. Bij LED-verlichting is deze opstarttijd niet aanwezig. U zet ze aan en uit wanneer u dat maar wenst waardoor ze uitsluitend branden wanneer er daadwerkelijk tennis wordt gespeeld.

 

Extra voordelen voor de ijsbaan

De plaatsing van LED-verlichting zorgt er niet alleen voor dat er energie kan worden bespaar, daarnaast geeft ze ook geen stralingswarmte af. Dat zorgt er voor dat het ijs minder snel gaat smelten. Het mag dan ook duidelijk zijn dat het woord LED in steeds meer gevallen wordt aanzien als het absolute toverwoord bij de renovatie en uitbreiding van bestaande panden.

 

Bron: https://www.verlichting.nl/nieuws/led-verlichting-draagt-bij-aan-duurzamer-gemeente.html?contentID=14234

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.