opc_loader

oranje dot  Alle soorten led lampen            oranje dot  Snel en voordelig verzonden             oranje dot  Veilig (achteraf) betalen          oranje dot  2 jaar omruil garantie            oranje dot  Positieve beoordelingen 

Verschil in verbruik tussen halogeenspots en LED-spots vergelijken

Verschil in verbruik tussen halogeenspots en LED-spots vergelijken

Beschrijving: In dit artikel vergelijken we het verschil in verbruik tussen halogeenspots en LED-spots.

Wat betreft energiezuinige lampen kunt u kiezen uit spaarlampen, tl-buizen, halogeenlampen en LED-verlichting. Wanneer u voor een zuinige lamp kiest wordt er minder stroom verbruikt en bent u mileuvriendelijk bezig. In dit artikel vergelijken we het verschil in verbruik tussen halogeenspots en LED-spots. Vaak wordt gedacht dat halogeenspots zuinig zijn, maar wanneer we dit vergelijken met LED-spots valt de besparing ineens in het niet.

Werking van halogeenspots en verbruik

Halogeenspots en andere halogeenlampen wekken licht op door een vergelijkbaar proces als dat van de gloeilamp. Een halogeenlamp staat onder hoge druk door het gebruik van gas. Door energie door een gloeidraad te laten stromen ontstaat er vervolgens licht. De halogeenlamp is door dit geoptimaliseerde proces 25% energiezuiniger dan een gloeilamp. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een speciale coating is de besparing zelfs 40% ten opzichte van een gloeilamp. Gemiddeld gaat een halogeenlamp 2.000 branduren mee.

Voordelen:

 • Halogeenlampen zijn overal verkrijgbaar voor een relatief lage prijs.
 • Halogeenlampen zijn eenvoudig te dimmen en goed schakelbaar.
 • De lichtkleur van halogeen komt sfeervol over.

Nadelen:

 • De levensduur is met 2.000 branduren zeer kort in vergelijking met andere soorten verlichting.
 • Halogeenlampen en zeker halogeenspots worden zeer heet.
 • Het energieverbruik is relatief hoog en daardoor is het gebruik duur.

Werking LED-spots en verbruik

LED-verlichting werkt met een verzameling van LED-lampjes. Door stroom te verdelen kan de warmte eenvoudig verspreiden en wordt de verlichting niet warm. Echter wordt er nog steeds warmte geproduceerd en is het belangrijk dat LED-verlichting deze warmte goed kwijt kan. Want wanneer LED-verlichting te warm wordt gaat het systeem kapot.

De energiebesparing ten opzichte van gloeilampen is bij LED-verlichting enorm. LED-spots verbruiken tot 80% minder energie dan een gloeilamp en zijn bijna drie keer zo zuinig als halogeenspots.

Voordelen:

 • Verbruikt weinig energie.
 • Tot 20.000 branduren mogelijk (10 keer meer dan halogeenspots)
 • Zonder schade in- en uit te schakelen
 • Direct de juiste lichtsterkte bij inschakelen

Nadelen:

 • Warmte van LED-spots moet worden afgevoerd.
 • Kwaliteit is bij sommige leveranciers niet in orde.

Conclusie

LED-spots zijn een stuk interessanter dan halogeenspots om allerlei redenen. Met name de levensduur en het lage stroomverbruik zijn redenen om voor LED-spots in plaats van halogeenspots te kiezen.

Het vervangen van halogeenspots voor LED-spots is niet moeilijk. Wanneer u bijvoorbeeld een 50W halogeenspot gebruikt kunt u deze eenvoudig vervangen voor een 5W LED-spot. Door het veel lagere energieverbruik verdient u deze investering eenvoudig terug en geniet u van een langere levensduur. LED-spots zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar in warm wit, dezelfde lichtkleur als halogeenspots.

Ledhandel.nl heeft een assortiment van verschillende LED-spots. Op het moment van schrijven hebben wij drie 5W spots in ons assortiment. Ze zijn energiezuinig en eenvoudig te vervangen voor halogeenspots.

Kies uit:

Bij Ledhandel.nl is het bestellen van LED-verlichting zeer eenvoudig. U kunt met een gerust hart bij ons bestellen! Wanneer u voor 19:00 bestelt wordt uw bestelling vandaag nog verzonden. En bij bestellingen vanaf €50,- is verzending in België of Nederland gratis.

Bronnen:
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/energiezuinig-verlichten/energiezuinige-lampen-op-een-rij/
https://www.olino.org/articles/2009/07/27/vervanging-van-5-x-35w-halogeen-door-led-spots-in-mijn-huiskamer

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.