opc_loader

oranje dot  Alle soorten led lampen            oranje dot  Snel en voordelig verzonden             oranje dot  Veilig (achteraf) betalen          oranje dot  2 jaar omruil garantie            oranje dot  Positieve beoordelingen 

Negatieve effecten van ledverlichting op gezondheid vallen mee

Negatieve effecten van ledverlichting op gezondheid vallen mee

In januari van het vorige jaar liet de Gezondheidsraad weten dat ledverlichting negatieve effecten kan hebben op onze gezondheid. Kenniscentrum voor licht en verlichting (NSVV) stelt in een persbericht dat deze gezondheidsrisico's echter meevallen.

Biologische klok

Volgens de Gezondheidsraad zorgt ledverlichting ervoor dat we steeds meer worden blootgesteld aan blauw licht, aangezien het licht dat ledlampen uitstralen blauwer is. Dit zou een negatief effect hebben op onze biologische klok. De receptoren in onze ogen hebben invloed op de sturing van deze biologische klok. Als onze receptoren op het verkeerde moment blootgesteld worden aan licht, kan dit een verstorend effect hebben op onze biologische klok. Volgens de Gezondheidsraad zijn de receptoren in onze ogen vooral gevoelig voor blauw licht. Vooral beeldschermen en ledverlichting zouden dus onze biologische klok verstoren.

De NSVV stelt echter dat ledlampen die wit licht uitstralen niet per se méér blauw licht uitstralen dan traditionele lampen. Momenteel is er in de wetenschap consensus over het feit dat ook groen/gele kleuren een rol spelen bij de besturing van onze biologische klok door receptoren.

Bovendien blijkt uit onderzoek dat wanneer receptoren gedurende de dag worden blootgesteld aan licht, deze de daaropvolgende avond minder gevoelig zijn voor licht. Hierdoor heeft verlichting dan een minder verstorende invloed op ons.

Volgens de NSVV is juist de algemene gebruikstoename van verlichting laat in de avond de verstorende factor voor de slaap en biologische klok. Dit ligt dus niet alleen aan ledverlichting.

Beschadiging netvlies

De Gezondheidsraad stelde dat ledverlichting in bijvoorbeeld beeldschermen, ook kan leiden tot de beschadiging van het netvlies (ook wel "Blue-light hazard" genoemd). De NSVV laat echter weten dat dit risico kleiner is dan het lijkt: ledverlichting bevatten lenzen, "diffusors" en reflectoren om het licht te sturen, waardoor men zeer moeilijk direct in de lichtbron kan kijken. Bovendien kijken mensen automatisch weg wanneer zij in een heldere lichtbron kijken, dankzij reflexen in onze ogen. Verder moet elke ledlamp in Europa voldoen aan de veiligheidsstandaard. Daarbij komt dat de intensiteit van het licht van ledverlichting en beeldschermen veel lager zijn dan bijvoorbeeld zonlicht.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.