opc_loader

oranje dot  Alle soorten led lampen            oranje dot  Snel en voordelig verzonden             oranje dot  Veilig (achteraf) betalen          oranje dot  2 jaar omruil garantie            oranje dot  Positieve beoordelingen 

De effecten van CO2 uitstoot allang bekend

De effecten van CO2 uitstoot allang bekend

Eind december maakten onderzoeksjournalisten bekent in de eind jaren ‘70 al bekend wat dat het verbranden van fossiele brandstoffen een groot effect op de aarde zou hebben, voornamelijk de opwarming van de aarde. Het was zelfs een onderzoek dat door het API (American Petroleum Institute) zelf ingezet is. Het API zelf had een werkgroep opgericht met o.a. Shell, Texaco en Mobil. Uit een memo van Exxon bleek dat de hele olie industrie op de hoogte was die verwijst naar het rapport uit 1979. Verwonderlijk dat ze zelf de energierapporten vergeleken voordat er commentaar was op hun acties.

Werkgroep allang opgezet

Toen werd er al gesproken over het CO2 probleem. Dit is terug te lezen in diverse notulen. Er werd gesproken over een klimaatwetenschapper J. Laurmann die volgens het verslag al sprak over de schadelijke effecten van de CO2 uitstoot en voorspelde al dat de aarde zou opwarmen. In 2067 zou dat in totaal 5 oC zijn en dit zou zorgen voor wereldwijde catastrofale effecten. De oliegiganten hebben dit natuurlijk niet naar buiten gebracht zodat olie geen slechte naam zou krijgen. De werkgroep is toen wel begonnen met het zoeken naar alternatieven voor olie en alternatieven voor duurzame energie.

Tegendruk eind jaren 90

Toen er globaal meer tegendruk kwam tegen olie is echt het tegen offensief begonnen. Er werden ‘onderzoeken’ gedaan die de klimaatveranderingen ontkrachten en bleven ontkennen dat er invloed was. Een coalitie van kleinere oliebranche bedrijven en de grotere olie partijen werd er in de jaren 90 een succesvolle campagne opgezet tegen de ingezette klimaatveranderingsmaatregelen die ingevoerd waren door President Clinton werden tegengehouden door het Congres. Exxon was de overkoepelende organisatie van het tegen offensief. De openbare aanklager in New York is het onderzoek gestart om de acties van Exxon te beoordelen. Er zullen geheid straffen vallen als er voldoende bewijsmateriaal gevonden  worden dat deze partijen bewust de aarde verslechterd hebben.

Onwaarschijnlijk dat de rechter een uitspraak doet

We denken niet dat er daadwerkelijk een veroordeling zal komen. De oliemaatschappijen laten nu volop blijken hoeveel steun ze geven aan de duurzame initiatieven die nu ingezet worden. De uitslagen van onderzoeken werd weliswaar publiekelijk gepresenteerd ook al was er niet veel publiek. Ze deelde de kennis wél proactief met andere groepen die ook een soortgelijke onderzoeken deden. Bewijs dan maar eens dat de onderzoeken bewust niet openbaar gemaakt werden.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.