opc_loader

oranje dot  Alle soorten led lampen            oranje dot  Snel en voordelig verzonden             oranje dot  Veilig (achteraf) betalen          oranje dot  2 jaar omruil garantie            oranje dot  Positieve beoordelingen 

Is LED-verlichting veilig om overal in huis te gebruiken?

Beschrijving: De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een onderzoek gedaan naar LED-verlichting. Ontdek hier meer.

In juni 2015 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een nieuwsbericht uitgebracht over een onderzoek naar LED-verlichting voor huishoudelijk gebruik. Binnen het onderzoek zijn 35 verschillende LED-lampen onderzocht en bleek erg geen enkele lamp aan de wettelijke eisen te voldoen. 

Bij meer dan de helft van de producten bleek de veiligheid onvoldoende. Dit kwam vooral doordat de fase- en nulgeleiders niet aan de normen voldeden. Bij zes LED-lampen werd het limiet voor zware metalen overschreden. Bij zeven LED-lampen was er gaan CE-markering en type- of merkaanduiding aanwezig. Slechts één producent voldeed aan alle wettelijke administratieve eisen.

Mogelijk schokken deze cijfers u. Vergeet echter niet dat dit grotendeels komt door de vrije markt waar wij mee te maken hebben. Wet- en regelgeving is in Nederland anders dan in andere landen en toch is er handel tussen deze landen mogelijk. Zo kan LED-verlichting in het ene land wel aan de wet- en regelgeving voldoen en in het andere wellicht niet. In het onderzoek kunt u nalazen welke criteria er zijn toegepast.

Maatregelen LED-verlichting voor consumenten
Wanneer u op dit moment al LED-verlichting gebruikt of u op het punt staat LED-verlichting te gebruiken is er niet direct reden tot zorg. U kunt LED-verlichting die niet aan de wettelijke eisen voldoet dan ook nog gewoon gebruiken.

Belangrijk is op een terughoudende manier met LED-verlichting om te gaan als de kwaliteit onzeker is. Zeker wanneer het gaat om de goedkopere onbekende merken moet u waakzaam zijn. Zo kunt u deze verlichting beter niet in aanraking brengen met brandbare materialen als gordijnen of vitrage. Wanneer u uw LED-verlichting verwisselt dient u de spanning in de meterkast uit te schakelen. Dan weet u zeker dat er geen spanning meer op uw verlichting staat en uw veilig een nieuwe lamp kunt installeren.

De bedrijven waar tekortkomingen zijn geconstateerd worden hersteld. Zo worden zij gewezen op de tekortkomingen en worden er daarna opnieuw inspecties uitgevoerd. Wanneer men in overtreding blijft zullen er sancties volgen.


Ledlampenfabriek.nl en veilige LED-verlichting voor in huis

Ledlampenfabriek.nl heeft kennis genomen van het onderzoek. Doordat Ledlampenfabriek.nl zich gespecialiseerd heeft in LED-verlichting zijn wij altijd geïnteresseerd in het thema veiligheid. 

Wij hebben bewust gekozen voor Ledika, Het merk Ledika biedt volgens ons de beste kwaliteit voor een lage prijs. Daarbij wordt er altijd 2 jaar fabrieksgarantie op onze verlichting gegeven.

Om aan de geldende wet- en regelgeving te voldoen zijn wij waakzaam. Zo letten we op wanneer er wettelijke eisen veranderen en zijn we kritisch naar onze leverancier.

Uiteindelijk is het voor ons het belangrijkst dat u in een veilige woonomgeving leeft. U kunt op deze manier genieten van uw verlichting zonder u zorgen te maken.

Gebruikt u waterdichte LED-verlichting of LED-verlichting voor buiten? Dan kunt u onze IP-classificaties raadplegen. Via een IP-classificatie wordt getest hoe waterdicht bepaalde verlichting is en wordt daaraan een label gehangen.

Heeft u vragen over de geldende wet- en regelgeving of wilt u weten of uw LED-verlichting daar op dit moment aan voldoet? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten nemen graag met u door of uw LED-verlichting veilig te gebruiken is en hoe de veiligheid van Ledika LED-verlichting gewaarborgd wordt.

Bronnen:
https://www.nvwa.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/2064481/led-verlichting-voldoet-niet-aan-de-europese-richtlijnen
https://www.nvwa.nl/txmpub/files/?p_file_id=2208868