opc_loader

oranje dot  Alle soorten led lampen            oranje dot  Snel en voordelig verzonden             oranje dot  Veilig (achteraf) betalen          oranje dot  2 jaar omruil garantie            oranje dot  Positieve beoordelingen 

7 handige antwoorden voordat u LED-verlichting aanschaft

In dit artikel vindt u zeven belangrijke vragen en antwoorden, stuk voor stuk rondom de aanschaf van LED-verlichting. 

In dit artikel bespreken we de zeven belangrijkste vragen en antwoorden met betrekking tot de aanschaf van LED-verlichting. Op deze manier kunt u zich een helder beeld vormen en weet u zeker dat u de juiste LED-verlichting aanschaft. We bespreken de volgende vragen:

 • Wat is LED-verlichting?
 • Waarom kiezen voor LED-verlichting?
 • Wat betekent lichtsterkte en lumen per watt?
 • Hoeveel energie is er met LED-verlichting te besparen?
 • Hoe werkt de kleurtemperatuur van een LED-lamp?
 • Kost een LED-lamp veel geld?
 • Kunt u LED-verlichting dimmen?

1. Wat is LED-verlichting?

LED is een afkorting en betekent Light Emmiting Diode. LED is een speciaal soort diode die licht uitstraalt wanneer er stroom door de diode gaat. De ontwikkeling van de laatste jaren heeft het interessant gemaakt om LED-verlichting te vervangen voor conventionele verlichting. LED-verlichting heeft tal van voordelen ten opzichte van conventionele verlichting, de populariteit van deze verlichting neemt dan ook nog steeds toe.

2. Waarom kiezen voor LED-verlichting?

Er zijn tal van redenen om voor LED-verlichting in plaats van andere soorten verlichting te kiezen. Het lage energieverbruik, de langere levensduur, veiligheid en de snelle responsetijd liggen het meest voor de hand.

3. Wat betekent lichtsterkte en lumen per watt?

Om te berekenen in hoeverre LED-verlichting energiezuinig is kunt u het best het aantal lumen per watt berekenen. Lumen is de graadmeter voor de lichtsterkte van LED-verlichting. Hoe minder watt er nodig is voor een bepaalde lichtsterkte, hoe zuiniger de verlichting is.

4. Hoeveel energie is er met LED-verlichting te besparen?

Afhankelijk van het soort verlichting dat u op dit moment gebruikt kunt u tot 85% aan energie besparen. Denk bijvoorbeeld aan halogeenverlichting, wanneer u halogeenverlichting met LED-verlichting vervangt kunt u dit soort cijfers benaderen.

5. Hoe werkt de kleurtemperatuur van een LED-lamp?

De kleurtemperatuur van een LED-lamp bepaalt de kleurbeleving van een bepaalde ruimte. Belangrijk is dan ook voor de juiste kleur te kiezen. Over het algemeen wordt de volgende verdeling van kleuren aangehouden:

 • 2500-2800 K Extra warm-wit
 • 2800-3500 K Warm-wit
 • 3500-5000 K Neutraal-wit
 • >5000 K Koel-wit

K staat voor Kelvin en is de manier waarop kleurtemperatuur wordt uitgedrukt. Reken op een lage K-waarde bij warme kleuren en een hoge K-waarde wanneer het om killere kleuren gaat.

6. Kost een LED-lamp veel geld?

Wanneer het over LED-verlichting gaat komt meestal al snel ter sprake wat het kost. U kunt er over het algemeen op rekenen dat LED-verlichting meer dan conventionele verlichting kost. Gelukkig rendeert het om in LED-verlichting te investeren. Na aanschaf profiteert u namelijk van een langere levensduur en bespaart u energie.

7. Kunt u LED-verlichting dimmen?

Ja, er bestaat dimbare LED-verlichting. Via deze link vindt u een aantal LED dimmers die u kunt gebruiken.

Bronnen:
https://spaarlampen-info.be/artikelen-led-lampen/vragen-en-antwoorden-over-led-lampen/