opc_loader

oranje dot  Alle soorten led lampen            oranje dot  Snel en voordelig verzonden             oranje dot  Veilig (achteraf) betalen          oranje dot  2 jaar omruil garantie            oranje dot  Positieve beoordelingen 

Het dimmen van 12V led lampen

We krijgen de laatste tijd veel vragen over het dimmen van12V led lampen. Dit werkt weer iets anders als het dimmen van de normale 230V lampen. Op deze pagina leggen we u uit welke 12V lampen dimbaar zijn, hoe u deze kunt dimmen en welke 12V led dimmers u hiervoor kunt gebruiken.

Welke 12V led lampen zijn dimbaar?

Meestal wordt het niet aanbevolen om 12V lampen te dimmen tenzij dit expliciet wordt aangegeven. In ons assortiment vindt u een aantal MR16 en MR11 spots die u kunt dimmen. Van de G4 lampen is ongeveer de helft dimbaar. De meeste 10-30V verlichting is sowieso dimbaar. De led strips in ons assortiment zijn ook allemaal dimbaar! Bovendien wordt bij elk product aangegeven of de lamp dimbaar is onder de specificaties.

Kan ik mijn huidige dimmer gebruiken?

Helaas is dat in de meeste gevallen niet mogelijk. De elektronica van led verlichting is vaak niet gemaakt voor de combinatie met traditionele dimmers. Veel voorkomende problemen zijn het flikkeren van lampen of oververhitting als gevolg van een verkeerde combinatie. Weet u niet zeker of uw dimmer geschikt is? Vraag het dan even na bij onze klantenservice.

Primair of Secundair dimmen

Er zijn twee verschillende manieren om 12V lampen te dimmen. De primaire methode is gebruikelijk maar kan voor problemen zorgen. Houdt er rekening mee dat u hierbij een dimbare trafo met voldoende vermogen nodig heeft. Bij het secundair dimmen kunt u een normale trafo gebruiken.

  • Primair dimmen (230V dimmer voor de dimbare trafo)

Bij het primair dimmen van uw lampen heeft u een dimbare trafo nodig. Deze plaatst u tussen de 230V dimmer en de 12V lampen. De 230V dimmer die zorgt er voor dat de trafo gedimd wordt. De trafo geeft vervolgens minder vermogen af aan de lampen waardoor deze dimmen.

  • Secundair dimmen (12V dimmer na de trafo)

Deze manier wordt voornamelijk gebruikt om lampen en led strips met SMD ledjes te dimmen. Hierbij wordt er een ontvanger tussen de lampen en de (niet dimbare) trafo geplaatst. De ontvanger wordt vervolgende bedient met een afstandsbediening. 


 

Diverse dimmers voor 12V verlichting.

In het assortiment vindt u diverse type dimmer om uw 12V lampen te dimmen. U kunt kiezen uit een snoerdimmer, inbouwdimmer of een ontvanger met afstandsbediening! 

12-24V Inline draaidimmer        

Vragen of twijfels over het dimmen van 12V LED?

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen of twijfels over het dimmen van LED verlichting? Of weet u niet zeker welke dimmer u nodig heeft? Vraag het even na bij onze klantenservice en u krijgt binnen een werkdag reactie.